Chorvatsko na vlastní pěst

29. 7. 2018
Jet do Chorvatska s cestovkou a ještě k tomu bez auta mi vždycky přišlo jako holý nesmysl. Jste uvázaní u hotelu, nikam se pořádně nepodíváte a navíc nezažijete interakci s místními obyvateli.
Již několik let jezdím do chorvatské vesničky Grebaštica. Poprvé jsem na toto místo vyrazila s rodiči. Neměli jsme nic domluveno a ubytování jsme hledali na místě. Sice nám to dvě hodinky zabralo, ale výsledek stál za to a zdejší apartmán se stal naší “letní chatou”. Mnohé z Vás možná odradí, že se jedná o ubytování bez jídla, ale tato “nevýhoda” se ukázala býti spíše výhodou. Jen nesmíte být pohodlní. Grebaštica disponuje několika menšími obchůdky, takže není vůbec problém koupit si čerstvé pečivo k snídani, oběd většinou odbydeme nějakým ovocem a k večeři si pečeme ryby nebo jdeme na pizzu. Čerstvé ryby se málokdy podaří zakoupit přímo ve vesnici (občas sem zavítá pojízdná prodejna), lepší však je vydat se brzy ráno na trh do nedalekého Šibeniku. Pokud dorazíte do města po šesté hodině ranní (či dřív), můžete do sedmi hodin bezplatně zaparkovat, projdete si město, jehož katedrála sv. Jakuba byla zařazena na seznam UNESCO, a nepotkáte ani nohu. Nebo vyrazíte na trh, kde budete okouzleni tak jako já. Spousta čerstvé zeleniny a ovoce, domácí olivový olej, čerstvé pečivo, ráno vylovené ryby a mušle a spousta jiných dobrot. Nebudete vědět, co si máte koupit dříve, a v hlavě se Vám budou honit recepty na večerní grilování.
Proč grilování? Většina chorvatských apartmánů disponuje speciálním krbem, takže není problém si tímto způsobem připravovat pokrmy. Pokud máte místo v autě, doporučuji vzít si s sebou dřevěné uhlí. Nevíte jakou rybu si koupit? Mou nejoblíbenější rybou je orada (u nás pražma). Jedná se o bílou rybu. Ptáte se jak ji nejlépe připravit? Prozradím Vám recept od paní Vinky, u které se ubytováváme 😉 Hned po příjezdu z trhu, musíte jít rybu vykuchat k moři. Vyjmete vnitřní orgány, ale hlavu rybce ponecháte. Na vnitřnostech si brzy přiletí pochutnat racci. Rybu umyjete mořskou vodou a následně ji zabalíte do utěrky, v níž jí necháte celý den odpočívat mimo lednici. Večer si rozděláte oheň v krbu a než se krb pořádně rozhoří, vytvoříte směs z olivového oleje, soli, česneku a petržele. Ryby položíte na rošt a pomocí rozmarýnové větvičky na ně během pečení natíráte připravené mazátko. Lžičkou nandáte tuhé části směsi do nitra ryby. Rybu opékáte, dokud není hotová a během toho si užíváte krásnou vůni rozmarýnu. Jako přílohu doporučuji rajčatový salát s červenou cibulkou a bílé pečivo. Dobrou chuť!
A jak je to v Grebaštici s koupáním? Voda je krásně čisťoučká, tak jak tomu už v Chorvatsku bývá. Plážičky jsou buď vysypané z drobných kamínků, často jsou tvořeny betonovými moly se schůdky. Pláže jsou přizpůsobeny turistům, pokud Vás neobtěžuje dívat se, kam šlapete, nemusíte mít ani obuv do vody. Já ji nenosím, protože se mi v ní špatně plave a výskyt ježků v těchto místech není nijak velký. Co se rozhodně vyplatí vzít s sebou je nafukovací člun s malým elektrickým motůrkem, pomocí kterého se budete moci pohybovat při pobřeží. Tímto způsobem se můžete dostat do nedaleké zátoky ke starým hradbám, kde si užijete nádherné koupání. Voda je zde teplejší a čistější a lidí je tu poskromnu. Na tato místa si však pantofle či obuv do vody vezměte. Kameny jsou tu ostřejší a výskyt ježků hojnější. Vyplatí se pořídit si i věci na potápění, alespoň brýle a šnorchl. Sice je to rok od roku horší, ale místy se budete cítit jako v akvárku. Tak hurá do Chorvatska!